Áprilisi reklámkörkép: au reihgefgekjtől a karantén utáni nyitásig

Wanamaker
7 min readApr 25, 2021

--

Halandzsa headline-ok…

Kevés dolog figyelemfelkeltőbb, mint amikor az ember megy az utcán, és egyszer csak rerege reqgqe wrf egeefz.

… Helsinki különböző pontjain. Segjkrhreu frekj?

És hogy kifewf fefergfre frefef? Természetesen elsőre mindenki egyszerű hibára gyanakodott, de — miközben egyre másra jelentek meg a halandzsa-plakátokról készített fotók a social mediában — kiderült, nagyon is szándékos dologról van szó. Az első látásra különböző márkákhoz tartozó plakátok valójában egyetlen nagy kampányt alkottak, ami az analfabétákra hívta fel a figyelmet azzal, hogy átélhetővé tette, milyen is, ha a szavak nem mondanak nekünk semmit.

Az ötlet egyszerű, mégis nagyon erős — biztos vagyok benne, hogy elsőre e cikk olvasói is elgondolkodtak, hogy hogyan nem vettem észre az óriási elírást a címben. Abban is, hogy mindez segít, hogy tovább emlékezzenek majd erre a sztorira. Az ilyesmivel szokták őrületbe kergetni az ügyfelek a reklámügynökségeket: kéne egy pofonegyszerű Nagy Ötlet, ami nem kerül sok pénzbe, mégis mindenki beszél róla — ezért vagytok ti a kreatívok, hogy kitaláljatok valami ilyesmit, nem igaz?!

Az igazság sajnos az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy minden kommunikációs problémára létezik efféle “egyszerű és nagyszerű” megoldás: elég, ha csak a könnyen elérhető gyümölcsök problematikájára gondolunk, és arra, hogy a legtöbb kampány fő üzenetetét már valószínűleg ezerszer elmondták, nagyon sokféleképpen.

Kiállás a szponzrált UEFA mellett — szuper reakció a Heinekentől

Ezért is hálás téma aktualitásokra építeni a kommunikációnkat: mint a covid esetében is látszott tavaly, ha a világ változik, akkor a meglévő üzenetek is új perspektívába kerülhetnek. Remek példa a Heineken posztja, amivel az új foci szuperliga tervére reagáltak órák alatt: a márka az ötlet által fenyegetett UEFA egyik fő támogatója, így a hirdetés semmiképp sem nevezhető öncélúnak.

Sajnos — Wanamakerre tekintettel erre is ki kell térnünk — a finn kampánynál azért lehetnek aggályaink az öncélúság terén: amennyire fantasztikus az ötlet teaser-nek, annyira furcsa, hogy a “reveal”(leleplező) fázisba látszólag semmilyen energiát nem fektetett a kampányt kieszelő TBWA\Helsinki reklámügynökség. Legalábbis én nem találtam nyomát, hogy megpróbáltak volna továbblépni onnan, hogy milyen érzés is analfabétának lenni — pedig az érdeklődés felkeltése a kemény dió. Ha ez megvan, elmondani, hogy ki a megbízó, hogyan küzd az analfabétizmus ellen és hogyan segítheti ebben a finn átlagpolgár már egyszerű házi feladatnak tűnik — nehéz másra következtetni, mint hogy egy proaktív kampányról van szó, ahol valójában az ügynökség kreativitásának megcsillantása volt a lényeg , és nem a “megbízó” érdekei.

Az Ascot Derby reklámja — pár csepp önirónia

De maradjunk még egy pillanatra az aktualitásoknál — már csak azért is, mert a blog a hónapról-hónapra követte, hogyan reagálnak a különböző márkák a coviddal kapcsolatos fejleményekre. Az Ascot Derby reklámja számomra nem csak a szintén egyszerű és nagyszerű alapötlet miatt kiemelkedő: a záró üzenet tökéletesen összeköti a poént a nyitásra váró közhangulattal, sőt — óriási pluszpontként — a jelenlegi nyomorult helyzetből is képes kihozni valami pozitívumot.

New yorki életérzések a Heineken reklámjában — ottali

Ugyanezt a bravúrt hozza a Heineken optimista újranyitó videója is: bár nagy ötlet nincs, már az is óriási dolog, hogy sikerült autentikusan, és mégis kedvesen, szerethetően megmutatni, mit érzünk és mire vágyunk — mi és persze a sörgyártók is. Érdemes összehasonlítani a márka tavalyi újranyitós szpotjával — azért reméljük, jövőre már nem lesz alkalom megmutatni, milyen megközelítések vannak még a Heineken tarsolyában.

Újranyitási kampány fitness…

Ami a Heineken new yorki videójában még csak egy felsejlő lehetőség, az már a valóság az óvatosan nyitó briteknek — és egy csomó cégnek, melyeknek élet-halál kérdése, hogy visszatérjenek a “boldog békeidők” szokásai. Ők kicsit hasonló helyzetben vannak, mint amiről a covid megjelenésekor írtunk: mindenkinek ugyanaz az üzenete (“tessék újra nálunk költeni a pénzt”), és mégis, mindenkinek muszáj lenne a tőle megszokott stílusban, még nem látott módon elmondania ugyanazt.

… és outdoor módra. Minden maradhat a régiben?

A londoni Gymbox hálózat huszárvágással egy lockdown alatt nagyot ment helyi fitneszgurura hivatkozva oldotta meg a feladatot. “Köszi Joe Wicks, innen már csináljuk mi” — üzenik, ami költséghatékonyság szempontjából is elég bravúros megoldás. A tréner alighanem egy pennyt sem kapott ugyanis a papíron őt csupán méltató kampányért — mégis, sikerült a márkát összekötni az alakjával.

Gyanítom, hogy a PG tea sem kapott pénzt azért, mert kabala majma megjelent a kültéri hirdetésben utazó Global plakátjain, de nyilván így is jól jártak az ingyenes megjelenésekkel. Az állatka szakálla a kint hosszú hónapokra leállt fodrászatokra utal — a burjánzó frizurák annyira egybefonódtak a lockdown-nal arrafelé, hogy egy sörgyártó például hajvágó furgonokat állított fel London-szerte.

Ausztrál humorral az ausztrál humor népszerűsítéséért

Egy ausztrál és egy argentin kampánnyal zárjuk a körkép covidos részét. Az előbbit minden szempontból hibátlannak érzem: vicces és tökéletesen reagál korunk történéseire — így hitelesen közvetíti, hogy a Melbourni Kabaréfesztiválon is hasonló dolgokra számíthatunk.

Covid-teszt Illatos plakátokkal Argentínából — pozitív példa?

Kicsit bizonytalan vagyok ugyanakkor az Atma háztartási elektonikai márka kampányával kapcsolatban. Mindenképpen ötletes ugyanis, hogy illatos plakátjaikat a covid-gyanús esetek kiszűrésére próbálták használni: ha nem érzed a narancsillatot a narancsfacsaró plakátja mellett, akkor bizony baj van — üzenik. Nekem viszont inkább PR-trükknek tűnik az egész (ami persze üzleti értelemben kifizetődött, hiszen sok millióan olvashattak a márkáról a kampány miatt): egy átlagos napon amúgyis tucatnyiszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor feltűnik a jellegzetes szagok hiánya. Az, hogy valaki azért nem jön rá, hogy covidos, mert egyszerűen nem kerül olyan szituációba, ahol ez kiderülne, nem tűnik reális veszélynek.

Hogyan is nélkülözhettük eddig? Chipszaj-alapú feliratozó a Lay’stől

Első, covid-mentes reklámunknál sem tűnik húsbavágónak a probléma, de itt talán ez nem is baj: már az is szép dolog, hogy a Lay’s Chips tényleg vette a fáradságot, és elkészítette az alkalmazást, ami… nos, ami megoldást jelent arra a helyzetre, amikor a chips-ropogás miatt nem halljuk, mit mondanak a tévében.

Gourmet macskaeledel által ihletett ínyencségek embereknek — egeret lehetne fogatni velük

Hasonlóképp nem tudom, mennyire kell komolyan venni azt az igényt, hogy valaki szeretné ugyanazt enni, mint a macskája — csak épp emberi verzióban. Ettől függetlenül az ötlet tökéletes arra, hogy érzékeltesse: a már nevében is meglehetősen prémium “Fancy Feast Petites” márka tényleg odafigyel arra, hogy osztályon felüli ínyencségekkel kényeztesse a kis házikedvcenceket. Elvégre mi lenne a kategória nonplusultrája, ha nem az, ami még a gazdi számára is vonzó lehet? A macsakaeledel által ihletett recepteket tartalmazó receptkönyv innen tölthető le.

“Ehető” e-kosárpálya a Burger Kingtől — e-sportteljesítménynek nem rossz!

Szintén inkább etetős (bocs) sztoriként érdemes értékelni a Burger King “ehető kosárpálya” kampányát. A márka, ami már-már hagyományosan erősnek mondható az e-sport terén, ezúttal az NBA 2K21 kosár szimulátor adta lehetőségeket használta ki, hogy egy kis figyelmet keltsen: aki a Burger King pályáján kosarazott és erről fotót osztott meg a Twitteren, az ajándékba kapta azt a terméket, ami a megosztott fotón látszott. Tulajdonképpen nem tettek mást, csak ráraktak pár termékfotót egy virtuális pályára, és ehhez hozzávartak egy szuper egyszerű promóciót — az ehető kosárpálya, mint sztori viszont épp elég érdekes volt ahhoz, hogy így is bejárja a Twittert, illetve a netet.

10 perc szünet Maradona emlékére — a Pringles támogatásával(?)

Valahol a történetmesélés diadala a Pringles kampánya is: a márka azt találta ki, hogyan emlékezhetnek meg a rajongók Maradona haláláról úgy, ahogy normális esetben a stadionokban szoktak. Arra buzdították az embereket, hogy a foci szimulátorukkal tartasanak 10 virtuális percnyi megemlékezést, és osszák meg, ahogyan — a hasonló videókban teljesen szokatlanul — nem csinálnak semmit a játékosok. Az ötlet remek, még akkor is, ha Magyarországról nézve kicsit fura, hogy a márka kendőzetlenül rátelepszik egy legenda halálára: a rajongóktól egyebek mellett a #pringles használatát is kérték, és az esettanulmány videóban is kiemelték, hogy 0 dollár büdzséből értek el több ezer megosztást.

Coca-Cola életérzéssel a Coca-Cola ellen a Greenpeace videójában — az egész világ, de kinek a kezében is?

Ha már a morális dilemmáknál vagyunk, zseniálisan mutatja be a cégek image-e és tettei között feszülő ellentmondást a Greenpeace videója, ami a Wanamakeren korábban már méltatott legendás Coca-Cola reklámok súlyos paródiája. A szívhez szóló, idealista dal és a cool, mégis intim hangulatú rajzok tökéletesen hozzák az életérzést, amit a Coke annyira sikeresen magához tudott kötni az elmúlt 50 évben — csak aztán egyszer csak átváltunk kényelmetlen valóság módra, és megtudjuk, hogy a reklámokban is szereplő palackok több mint 90%-a újrafelhasználás nélkül, gyakorlatilag egyenesen az óceánokba megy. A klip nagy erőssége számomra, hogy tulajdonképpen a Coca-Cola (és a többi hasonló multi) legerősebb fegyverét fordítja át ellentétébe — pont azért hat olyan erősen, mert maga az eredeti kampány annyira szuperül működött.

Húsvéti klisék a Milka szpot magyar verziójában…
… és az eredeti, érzékenyítő videó — szemmel látható különbség

Zárásként egy efféle ironikus csavaroktól mentes, idilli karácsonyi szpotnak is beillő Milka-reklámot választottam. Egy patikamérlegen adagolt, a másság iránti nyitottságot mutató, mégis teljesen kockázatmentes reklámot látunk — de csak az alul látható, globális változatban. A magyar Milka Youtube-csatornára ugyanis csak egy rövidre vágott verzió került ki, amiben csak a szokásos alpesi jóléti szetting jelenik meg, de az eredeti sztori teljesen eltűnt. A néző nem tudhatja meg, hogy a meglepett gyerekek vakok — és mivel az egész szpot erre a csattanóra fut ki, a reklámozó még azt is bevállalta, hogy a teljes történetet kiírtja a reklámból, egyszerűen csak pár össze nem függő jelenet látunk. Lehetne mondani, hogy 7 másodpercbe nem fért be a teljes sztori, de ugye a YouTube-on nem került volna semmibe kitenni legalább a teljes verziót is. Csak remélni tudom, hogy nem az áll a áttérben: a márka úgy ítélte meg, hogy a magyar nézők számára még egy vak gyerekpár is túl sok. Szigorúan a gyengedség szellemében.

Zárásként egy meglepő párosítás — honnna máshonnan, mint Angliából: ki gondolta volna, hogy horror rajzfilmmel is lehet reklámozni egy jelzáloghitelt?!

--

--

Wanamaker

“Amit reklámra költök, annak felét kidobom az ablakon — csak tudnám, melyik felét.” John Wanamaker mondása nyomán megtérülésre fókuszálva elemzek kampányokat.